This minimalist, solar-powered home stands strong against earthquakes

Located in the Swiss municipality of Grimisuat in the district
of Sion, House ROFR was created with the future in mind. The
modern, solar-powered home is situated on a hilly slope with the
help of a protective and stabilizing wall along a surrounding
orchard. In addition to its impressive green design features, the
house also frames breathtaking views of its mountainous
setting.

timber-framed glass doors on a concrete wall

The area here in the canton of Valais is known for its seismic
activity. The
Swiss Seismological Service
has recorded about 270 earthquakes
per year over the past 10 years, making it the most quake-prone
region in the country. This, of course, has influenced the design decisions
made by architects completing projects in the potentially hazardous
part of Switzerland — and House ROFR is no exception. The entire
structure of the building is made of strong concrete.


Related: Experimental prefab home eschews fossil fuels in
Geneva

wood-lined bathroom and sauna space

white kitchen with white cabinets

Per the client’s request, the 200-square-meter flat roof was
equipped with as many solar modules as possible. Excess energy from
the solar
panels
is stored in batteries, supplying both the house and
electric cars with
electricity. The home also uses geothermal heating to keep the
interiors warm when the temperatures drop.

open-plan kitchen and living area with white cabinets and large windows

living area with beige sofa and chair and a glass wall framing mountainous views

The design provides for plenty of functional spaces with
luxurious additions, such as a wine cave and cheese cellar on the
ground floor along with a laundry room, changing room and bathroom.
There are two areas making up the property — a larger,
220-square-meter house with the entire living space distributed on
the upper floor as well as a smaller, two-level flat. The upper
floor holds a patio terrace, the kitchen, a large fireplace and a
concrete corridor connecting the different rooms.

On the left, concrete corridor leading to outdoor terrace. On the right, glass walls open up to wood patio

large open window overlooking mountains and valleys

Occupants must go through the open garage to enter the house,
though it is separated from the landscaped garden by larch wooden slats
for added aesthetics. Rather than building a traditional garage,
the designer wanted to give the owner the opportunity to turn the
garage into an additional living area in the future.

+ Ralph Germann
Architectes

Photography by Lionel Henriod via Ralph Germann Architectes

Source: FS – All – Ecology – News 2
This minimalist, solar-powered home stands strong against earthquakes