This Australian property was redesigned with a sustainable, lush garden

modern home surrounded by trees and garden

The Shoreham House in Victoria, Australia was designed in the
early 2000’s, but was in need of an update to the overall
structure and gardens. The new architects wanted to update the home
with sustainability in mind while respecting the original designers
and builders. According to Tim Spicer Architects, “The renovation
and addition needed a sensitive, well considered approach to create
unity between the old and the new, without the obvious signature of
new Architects. The design intent was to update
what was already a beautiful house, yet make it feel like it had
been built at the same time.”

interior of home's living room with fireplace, white walls and blue furniture with blue and white printed rug

The new landscape takes full advantage of the lush surroundings,
something that went slightly overlooked in the original design. It
utilizes a deep water bore to provide water to the gardens, rather
than using the local town water to irrigate. The 50-meter bore has
the power to provide the landscape with 20,000
liters of water in a day. In addition to the sustainable garden,
the architects also replaced the old halogen lighting in the house
with new LED lighting, which is more energy efficient and
longer-lasting. The new hot water system is solar-powered, and the
windows have new Low-E coating which works to minimize the amount
of infrared and ultraviolet light without losing visibility. They
also installed new eco-friendly high R-value insulation and a new
ducted combustion fireplace to make the structure more energy
efficient overall.

large entrance fills home with natural light


Related: A midcentury warehouse becomes a vibrant office for
creatives

Designers faced the difficult task of connecting the new guest
wing to the master area without compromising privacy. As a result,
they created a whole new staircase leading from the dining room and
past the master staircase. The project was a challenging feat for
the builders who used hand tools to blast through the bedrock under
the house in order to construct the second staircase.

view of lush garden in the center of modernized home

To connect the master and newly-designed guest wings, the
architects
created a glazed bridge walkway, make-shifting a courtyard garden
area with new meandering paths and green spaces. The house now has
new large windows and glazed doors that allow for beautiful,
sweeping views of the gardens from the inside. In the original
house, the master area deck already had views of the ocean. With the intent of
making the view more accessible to guests, the architects installed
a “slow stair” between the master deck and ground floor
courtyard.

Via
Archdaily

Images via Tim Spicer Architects

garden centered in the modern home's yard

garden centered in the modern home's yard

Source: FS – All – Ecology – News 2
This Australian property was redesigned with a sustainable, lush garden