Stunning home on Spanish island built partially underground

Formentera-based Marià Castelló
Architecture
 has become known for creating incredible homes
that deftly combine contemporary design with nature-based
inspiration. The firm’s latest project is the Bosc d’en Pep
Ferrer, a family home that was partially built deep underground
into the rocky terrain to use the landscape as natural insulation
to reduce
its energy usage
.


three white structures on a rocky landscape


home design made up of two white blocks

Local architects have used the natural beauty of Spain’s
Balearic islands as inspiration in their home designs for
years. In addition to the spectacular scenery, the island’s
Mediterranean climate allows designers to use several passive
features to create energy-efficient buildings that blend into the
natural landscape.


home with one block volume sitting perpendicular to another one


home with two blocks set perpendicular to one another


Related: This earth-sheltered Australian hobbit home stays cozy all
year

Located in the beach town of Migjorn, the Bosc d’en Pep Ferrer
was built on a rocky landscape overlooking the expansive coastal
views. Although the terrain would be normally considered a
challenge for any type of construction, the team from Marià
Castelló Architects used the rocky topography to their advantage,
“burying” part of the home deep underground.


woman sitting on white walkway over rocky landscape


interior view of modern home with all glass walls

The underground floor of the home was created by digging an
elongated cavity reminiscent of a stone quarry. The shape of the
tunneled space is horizontal, which was strategic in providing a
base to create several transversal walkways and hovering patios on
the upper floors of the design. Walking up from the underground
level, the home design features several indoor/outdoor spaces lined
by natural
rock
 as the main walkway leads up to the home’s main
courtyard.


interior shot of home with rocky walls


interior room with single chair looking out over landscape

The upper levels of the home, which sit perpendicular to its
underground base, are comprised of three light modules in cubical
volumes. These bright white cubes with large glass facades give the
home an undeniable contemporary feel, but once inside the light-filled space,
an array of natural features speak to the home’s incredible
setting.


modern interior space with wooden ceiling and flooring


small dinette set in large room

Throughout the open-plan living space, there are walls of
sculpted rock, locally-sourced limestone, pine and fir wooden
elements, recycled cotton panels and several more natural
materials.
 Even the rocky gravel was saved from the excavation
process to be repurposed into the outdoor spaces around the
home.


two images: one of the view from a rocky landscape and the otherone with manmade structures built into rock


bathroom with natural rock walls

Using the landscape also allowed the home’s design to take
advantage of several bioclimatic passive
systems
that not only insulate the home, but add substantially
to its energy efficiency. Additionally, the Bosc d’en Pep Ferrer
is equipped with an integral rainwater collection system that
reroutes, collects and filters rainwater for reuse.

Source: FS – All – Ecology – News 2
Stunning home on Spanish island built partially underground