Old ruins are transformed into a cozy, off-grid guesthouse in France

From afar, this quaint guesthouse seems like a pile of rubble
— but take a closer look and you’ll find a tiny and cozy
getaway with interiors of Douglas fir. London-based architectural
firm Blee Halligan Architects
designed the little building, named Mountain Rescue, as guest
accommodations on the grounds of a historic watermill in the
historical coastal region of Languedoc in southern France. The
tiny, solar-powered structure was prefabricated off-site then
transported on-site using a single box truck to install it among
historic stone ruins.

wood doors on a stone building

Nestled within a wild and remote landscape and accessible only
by an “unmade track,” the Mountain Rescue was designed to
operate entirely off the grid and is powered by solar photovoltaic
panels
.

wooden interiors of small stone structure and a patio chair outside

“The building sought to retain the beauty of the crumbling
stone ruin by placing a separate insulated timber structure within
it,” Blee Halligan Architects explained. “It was built entirely
from Douglas Fir, with an Iroko structure, which was easily
adaptable once on-site to suit the idiosyncrasies of the ruin’s
stone walls.”

On the left, bed beside wood-burning stove. On the right, stone building near trees.

The collapsed host structure was also a major design influence
and source for materials. The original clay roof tiles were
salvaged and
cleaned for reuse, while part of the existing building was
completely rebuilt with back-fill to further tie the new
construction to the site and create the appearance of ruins from
the exterior. A large Douglas fir window wall replaces one of the
collapsed walls and lets light into the bedroom while sheep’s
wool was used for insulation throughout.


Related: Modern alpine home is built on the ruins of an old rustic
structure

red gutter on stone building covered in rain

The approach to the Mountain Rescue begins with a flat courtyard
with a centrally placed shade tree. The doorway — which was
salvaged — opens up the en suite bathroom and dressing room. The
bedroom is in the next room and is heated with a wood-burning stove, which also heats
the water in the bathroom. In contrast to the stone exteriors, the
interiors are sheathed in unpainted timber.

+ Blee Halligan
Architects

Photography by Sarah Blee via Blee Halligan Architects

Source: FS – All – Ecology – News 2
Old ruins are transformed into a cozy, off-grid guesthouse in France