LEED-seeking apartments house formerly homeless families in San Francisco

David
Baker Architects
has completed 222 Taylor, an affordable
housing complex in San Francisco’s Tenderloin neighborhood.
Designed with more than 100 affordable housing units for low-income
households and families and individuals who formerly experienced
homelessness, the development is a champion of humanitarian
architecture. The project also embodies sustainable principles,
including high-density living and energy-efficient design. The
nine-story mid-rise building is on track to achieve LEED for Homes Mid-Rise and
EnergyStar Multifamily High-Rise certifications.

mid-rise brick building with several windows

Located in the heart of San Francisco, 222 Taylor replaces a
surface parking lot with a mixed-use building comprising
ground-level retail as well as studio, one-bedroom, two-bedroom and
three-bedroom units on the upper floors. Of the building’s 113
affordable
homes
, approximately one-fourth of them are permanently
reserved for families who previously experienced homelessness.
Because the building sits just two blocks from the BART & Muni
Station and the Market Street corridor, no parking is provided;
instead, the development offers 114 secure bicycle parking
spaces.


Related: The Union Flats is a LEED Platinum-certified housing
community

people walking through a lobby with dark brick walls and watercolor accents

family relaxing on couches and at dining table in an apartment

David Baker Architects designed 222 Taylor to respond to its
site context in both appearance — the variegated brick facade references the
local masonry — and orientation, which is informed by solar
studies to maximize access to natural light. Ample glazing along
the ground level also activates the street edge to build a
connection with the neighborhood.

studio apartment with small kitchen and large bed and plenty of windows

aerial view of courtyard filled with plants and seating areas

The project cultivates a sense of community with the design of a
flexible central courtyard, complete
with ample seating and play zones. The courtyard serves as a hub to
the bike parking room, laundry, community room and shared kitchen.
Walls in the airy entry lobby are decorated with super-graphics
made from enlarged watercolors by a local artist. The building will
eventually be topped with a roof farm for additional outdoor
community space.

+ David Baker
Architects

Photography by Bruce Damonte via David Baker Architects

Source: FS – All – Ecology – News 2
LEED-seeking apartments house formerly homeless families in
San Francisco