Floating ICEBERG creatively confronts global warming

In summer 2019, a surprising sight popped up on a New Hampshire
lake — ICEBERG, a floating, iceberg-shaped pavilion made of
locally sourced wood and recycled plastic. Created to raise
awareness on the issue of polar ice melt, the temporary
installation was the work of Bulot+Collins, an
international architecture firm that guided over a hundred Beam
Campers to build the project on-site. The environmental
installation also doubled as a play space with a resting area for
sunbathing and a staircase that leads to a diving platform. 

a group of children on the side of the iceberg-like structure in the lake

ICEBERG was designed and built for Beam Camp, a summer camp in Strafford,
New Hampshire that teaches campers hands-on skills and creative
thinking through large-scale collaborative projects selected
through an annual worldwide design competition. In 2019,
Bulot+Collins’ ICEBERG project was chosen and built in three
weeks by 104 campers between the ages of 10 to 17. 

to the right, a dock that goes out into the water. to the left, out in the water, the floating iceberg-like structure

Located in the middle of Willy Pond, the 700-square-foot ICEBERG
pavilion features a slanted wood frame buoyed by a series of empty
barrels. The structure is covered in locally sourced plywood panels
clad in recycled HDPE tiles manufactured on-site by the campers
with a process exclusively developed by the architects for the
project. Recycled
plastic
was melted and molded into triangular shapes and then
covered in a mix of resin and thermochromic paint to simulate the
appearance of a melting iceberg: the hundreds of
tiles turn from different shades of blue in the cold to a polar
white in the heat. 


Related: ICEBERGS immerse visitors in a beautiful underwater world
in Washington, D.C.

a blue panel with a white handprint, showing how the panels react to heat

In addition to its striking visual appearance, ICEBERG served as
a play space with a sunbathing area and a 10-foot-tall diving platform. “As architects
accustomed to working in an environment where the designer, the
client and the users are often three distinct parties, we were
stimulated to have the future users play an active role in the
building process of the project,” note the architects. “This
blurring of boundaries familiarized campers with the subtle
implications of building a space, and allowed them to evolve in a
structure that they constructed with their own hands.”

+
Bulot+Collins

Images via Bulot+Collins

Source: FS – All – Ecology – News 2
Floating ICEBERG creatively confronts global warming