Carney Logan Burke thoughtfully inserts a modernist jewel in Jackson Hole

After over twenty years of working with a family on their
180-acre Jackson Hole property, Montana architectural firm Carney Logan Burke
has capped their fruitful relationship with the Queens Lane
Pavilion, a modernist two-bedroom retreat with spectacular
landscape views. Topped with a flat roof and surrounded by walls of
glass, the minimalist pavilion was crafted as“art piece” that
seamlessly blends into the landscape and the fifth project
completed in the wildlife-rich riverine ecosystem.

Architect Eric Logan designed all five buildings on the
property; a Parkitecture-influenced stone-and-timber lodge that
anchors the property; a transitional-style office/ shop; a
sculptural weathered
steel
-clad wine silo that mimics classic agrarian forms; a
covered bridge; and finally, the Queens Lane Pavilion, a modernist
glass building. Built to replace an existing structure, the newest
addition follows the exact footprint of its predecessor to meet the
minimum setback requirements. The architects worked with Teton
County in a two-year planning process to ensure the new-build would
minimize disturbance to wildlife, waterways and trees.

“The structure relates to its neighbors, yet inhabits its own
micro-ecosystem on the property; the owners’ two decades of
habitat enhancement projects has created a thriving fishery and
miniature wildlife refuge frequented by elk, eagles, moose, deer
and coyotes,” explain the architects in a project statement.
“The influence of the water, the protection of the cottonwoods,
and the simplicity of the building (from a distance, it is
perceived as one line in the landscape) align in a special moment
on the property. This serene glass pavilion — modernist wildlife
viewing blind during the day, luminous lantern amidst the trees at
night, comfortable retreat at all hours — is a fitting tribute to
that moment.”


Related: Wyoming architects convert former hayloft into
light-filled guest home

While the lodge houses necessities such as laundry, the pavilion serves purely as a
retreat for enjoying nature. The L-shaped building contains a
garage on the shorter end and has a long section with two bedrooms
and a spacious open-plan living area, kitchen, and dining room. A
natural material palette and walls of glass blur the distinction
between indoors and out. Perforated metal sheets inspired by the
surrounding cottonwood grove modulate views and provide protection
from the sun, as do the deep protective roof overhangs.

+ Carney Logan
Burke

Photography: Matthew Millman

Source: FS – All – Ecology – News 2
Carney Logan Burke thoughtfully inserts a modernist jewel in Jackson Hole