An ancient Jaipur palace property is transformed into a modern restaurant

stone buildings with white tables and well-lit bar space between the buildings

New Delhi-based, multidisciplinary design practice Studio Lotus has transformed a portion
of Jaipur’s lavish City Palace Museum into Baradari, a
contemporary fine dining restaurant that pays
homage to its rich architectural roots. Formerly used as a fairly
nondescript palace cafe, the 14,000-square-foot property has been
given a sumptuous revamp using traditional craftsmanship and
artisanal techniques. The adaptive reuse project is not only a
hybrid of centuries-old elements and modern aesthetics, but is also
a historic preservation project that included careful restoration
efforts.

new restaurant with restored stone walls and open-air dining space with marbled floors

The royal family of Jaipur commissioned Studio Lotus to
redevelop the neglected property into a fine dining destination
with a private dining area, bar, lounge space, a quick service
counter and back of house facilities to accommodate approximately
200 patrons. The design team began with a lengthy research and
restoration phase, during which the walls were stripped of recently
added plaster to reveal the original stone masonry. These walls
were then restored and repainted using traditional techniques and
materials, including cured slaked lime with crushed sandstone and
brick.

open-air dining with stone walls, marbled floors and black and white furniture

dining area with stone walls and black and white furnishings

The restaurant is organized around a pavilion-like bar, created
in the likeness of a ‘baradari’ (meaning a pavilion with twelve
columns), that divides the courtyard into two zones and is built
from handcrafted marble and glass. Traditional Jaipur craftsmanship
is mixed with modern design throughout the restaurant, from the
structural additions to flooring and furniture. The black and white
marble floors, for instance, are a contemporary take on the
traditional Rajasthani leheriya pattern, while the designs for the
decorative art made from thikri (mirror) techniques were computer
generated.


Related: The Farm art hotel delights guests with recycled art and
farm-fresh food

black-framed glass windows and doors in a restored stone building

indoor dining area with marble tables, gray seating and exposed stone walls

Energy usage is also minimized thanks to a combination of low
tech and high tech means. In addition to energy-efficient air
conditioning and remote-controlled LEDs, the restaurant is
equipped with rainwater harvesting systems and strategically placed
water features that help create a cooling microclimate.

+ Studio Lotus

Images via Studio Lotus

Source: FS – All – Ecology – News 2
An ancient Jaipur palace property is transformed into a modern restaurant